U poslednje vreme sve veća pažnja posvećuje se zdravoj ishrani i sve češće se spominje ishrana bez glutena. Gluten je belančevina koja se nalazi u pšenici, raži, ječmu i ovsu. Postoje različiti oblici nepodnošenja glutena – celijačna bolest, alergija na gluten, kao i  intolerancija. Veliki broj svetskih istraživanja govori o negativnom uticaju glutena na razvoj dece koja su osetljiva na ovu namirnicu, dovodeći do poremećaja u razvoju govora, pažnje, ponašanja, senzornog funkcionisanja. Ovako velikoj preosetljivosti ljudi, a naročito dece, na gluten svakako je doprineo i genetski inžinjering koji je doveo do toga da današnja pšenica sadrži znatno veću količinu glutena od one pre jednog veka. Nažalost, ljudski organizam nije uspeo da isprati ovakav razvoj tehnologije, pa stomačni enzimi ne uspevaju da razgrade ovako modifikovan gluten i da se on pravilno svari. Kao rezultat toga broj osetljivih ljudi na gluten ( bilo koji oblik osetljivosti- celijakija, alergija, intolerancija ) se značajno povećao.

Na žalost, za razliku od drugih zemalja u Evropi i Americi, kod nas bezglutenska ishrana po restoranima i prodavnicama tek je počela da se pojavljuje. Problem je što se u i restoranima  bezglutenska ishrana sprema u istim kuhinjama i posudama u kojima se priprema i hrana koja sadrži gluten, tako da ovo definitivno nije siguran izbor za ljude koji su preosetljivi na ovu namirnicu.

Ovaj aparatić vam omogućava da u svakom trenutku proverite da ono što jedete ne sadrži gluten u sebi i da je bezbedan za vas. Kako izgleda ovaj aparat možete pogledati klikom na ovaj link https://nimasensor.com