Salsabil Hammar, student stomatologije iz Tunisa, preko studentske organizacije AIESEC boravila u ordinaciji Dr Selaković. Inspirisana kontaktima sa decom sa različitim teškoćama, koristeći svoj senzibilitet i sposobnost da oseti drugog, napisala je nekoliko priča. Svaka ispričana u prvom licu, na lep i dirljiv način izražava ono što bi deca sa kojom radimo mogla da osećaju, posmatrana okom koje želi da vidi i razume, koje prepoznaje i prihvata, sa strpljenjem i nežnošću….

 

Sve dok me ti podučavaš ja se krećem napred….

Moje oči gledaju kroz prozor moja glava je prikovana u jednom pravcu , ne osećam više moje telo. Ja sam tamo a oni su ovde, njihove ruke se pokreću ispred moga lica ali moje oči ne slede, oni govore glasno oni viču da bi me dozvali, mogu osetiti vibraciju u mojim ušima ali ne mogu učiniti ništa u vezi s tim, samo se moji kapci i uglovi očiju povremeno zatresu. Ali ti pokreti su samo odraz prenosa električne aktivnosti preko sinapsi od jedne ćelije do druge.

A onda se vratim sa putovanja između planeta, moj svemirski brod je ponovo na Zemlji, moja stopala lupnu u pod da osiguraju sigurno sletanje, duboko udahnem i osmeh se nacrta na mom licu: srećan što sam ponovo tu.

Dve slatke rupice se pojave ne samo na mojim obrazima, već i mojih terapeuta, oni se pogledaju i čestitaju na tome što me ponovo imaju tu sa njima. Brzo prelaze na sledeći zadatak, pre mog zalaska sunca, pre moje oluje, pre mog gašenja….oni me ne podučavaju azbuci, brojevima, razvrstavanju…oni mi daju identitet.

Ponavljam isti zadatak i 1000 puta, puno grešaka, pauza, prekidanja, oklevanja, zbrke…ali nije mi dosadno jer 1001 put uspevam u tome, uradim to brzo, bez greške, kao penal za hrabrog igrača. A kada stavim prave deliće na pravo mesto osetim se sjajno, ne znam kako to obični ljudi zovu ali za mene to je uzbuđenje, pomešano sa stidljivošću kada čujem BRAVO !i tada se moje lice preda i opusti… 

Jednog dana moje misli će naći put da progovore,

Osećaću svet pod mojim prstima

I slaviću moje postignuće

Verujem u sebe jer moji terapeuti veruju u moje ispunjenje.