Novo istraživanje Univerziteta u Misuriju pronašlo je povezanost između problema sa spavanjem i problematičnog ponašanja kod dece sa autizmom.

„Ranija istraživanja su pokazala da deca sa autizmom često imaju problema da održe san u toku noći. Mnoga deca sa autizmom takođe nisu u stanju da regulišu svoje ponašanje u toku dana“, kaže Majka Mazurek, ko-autor studije i asistent kliničke psihologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Misuriju.

„Prethodna istraživanja su pokazala da nedostatak sna doprinosi problematičnom ponašanju kod dece koja nemaju autizam. U ovoj studiji smo se fokusirali na to da li je san povezan sa problemima u ponašanju kod dece sa autizmom.

Da bi proučili povezanost između spavanja i problema u ponašanju, Mazurek i ko-autorka studije Kristin Sol ispitali su 81 roditelja dece sa autizmom. Istraživali su česte probleme sa spavanjem, uključujući nemogućnost zaspivanja, buđenje u toku noći i slične teškoće. Zatim su ispitivali da li su ti problemi povezani sa tipičnim problemima u ponašnju kod dece sa autizmom, kao što su agresija, nervoza, nedostatak pažnje i hiperaktivnost.

Vršeći tu analizu, Mazurek i Solova su utvrdili da su teškoće sa spavanjem u velikoj meri povezane sa problemima u ponašanju tokom dana. Deca koja nisu dobro spavala pokazivala su veće probleme sa agresivnošću, nervozom i pažnjom u toku dnevnih aktivnosti. Ispostavilo se da deca koja se često bude tokom noći imaju najviše problema sa regulacijom svog ponašanja. U toku su dodatna istraživanja o povezanosti sna i ponašanja kod dece sa autizmom, a buduća istraživanja će se fokusirati na moguće uzroke teškoća sa spavanjem i načine njihovog tretiranja. Roditelji dece sa problemima u spavanju bi u svakom slučaju o tome trebalo da porazgovaraju sa svojim lekarima.

Mazurek savetuje svim roditeljima dece koja pokazuju problematično ponašanje u toku dana da se pobrinu da se deca dobro naspavaju u toku noći. Važno je da i roditelji i lekari obrate pažnju na probleme u spavanju kod dece sa autizmom. Rešavanje tih problema pomoći će da se deca dobro ponašaju u toku dana.

Studija je objavljena u časopisu Journal of Autism and Developmental Disorders.

 

Izvor:PsyPost